Den bittra sanningen om socker

Dags att göra något åt det hälsovådliga sockermissbruket?

Att socker, ryckt ur sitt naturliga sammanhang, inte är nytttigt är nog ganska allmänt känt idag. Men, hur onyttigt och nedbrytande det är, och varför, är troligen inte lika allmänt känt. Detta förhållande har Dr Robert Lustig, professor i pediaktrisk endokrinologi vid University of California, bestämt sig för att ändra på. Det gör han ganska framgångsrikt, via ett omfattande informationsarbete och mängder av föreläsningar.

Några av de problem och sjukdomar som enligt Dr Lustig i hög grad “föds” av processat socker är fetma, diabetes och metaboliskt syndrom, problem som idag har nått epidemisk omfattning världen över. Naturligtvis finns det också många andra faktorer som bidrar till dessa problem och sjukdomar, men socker är så tydligt relaterat till dessa att det, också enligt min uppfattning, är befogat att ge detta missbruk ett eget fokus.

Viktigt att påpeka i detta sammanhang är att det socker som Dr Lustig varnar för är processat socker, inte det socker som ingår naturligt i t ex frukt och grönsaker. När det gäller vad vi skall göra åt det hela, så är min önskan och förhoppning att vi människor (inkl företagare, politiker och myndighetspersoner) själva skall kunna ta hand om detta, såväl som andra problem. Hierarkiska lösningar är aldrig bra.

Nedan hittar du några videofilmer hämtade från nätet, som jag tycker ger bra information. Den som har haft flest visningar (över 3 miljoner) är “Sugar: The Bitter Truth” (den tredje nedan). Filmerna innehåller delvis samma information, men med lite olika perspektiv och inriktning, så alla har något att tillföra. Så håll till godo. Men, innan du ser filmerna rekommenderar jag att du lägger det vanemässiga försvaret åt sidan en stund, och väljer att se det hela ur ett något vidare perspektiv än vad som är vanligt i detta samhälle.


Robert Lustig pratar processat socker i ett kortare inslag (ca 8 mintuer) från ABC News. Inspelat 2010.


The Sugar Epidemic. Ett längre föredrag (1 tim och 40 min) inför en samling akademiker. Inspelat 2011.


Sugar: The Bitter Truth. Ett längre föredrag (1 tim och 30 min) sett av över 3 miljoner på nätet. Inspelat 2009.


R obert Lustig hos Google Talk. Föredrag (1 tim och 3 min) om socker inför en samling hälsomedvetna, 2011.

Taggar: , , , ,
Kjell Askling

Om Kjell Askling

Visionär, naturälskare och organisatör som står med båda fötterna på jorden, och har lätt för att se helheten och sambanden. Har erfarenhet inom bl a handel, revision, ekonomi, företagsledning, politik, lagerarbete, montering, jordbruk, projektarbete och ekoutveckling.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*