Vad ska ske med vattentornet?

Vad tycker du ska ske med detta vackra gamla landmärke?

Gamla vattentornet i Ronneby är nu åter aktuellt för försäljning. Det är en vacker och ståtlig byggnad, som nu i 110 år har varit en symbol och ett landmärke för Ronneby. Men, den kan vara så mycket mer än bara en symbol och ett landmärke. Det är en klenod, som vi bör ta väl hand om, och en resurs som vi bör ta tillvara på ett sådant sätt att den kommer såväl företag och organisationer som allmänheten till nytta.

Det säger Ronneby Samhällsförening, som vill köpa gamla vattentornet för en rimlig summa och ta ansvar för att tornet kommer till optimal nytta för företag, organisationer och allmänhet, samt även se till att vattentornet och Pepparbacken blir de trivsamma besöksmål och attraktioner de kan vara. Genomförandet av projektet föreslås ske i nära samarbete och samklang med företag, organisationer, allmänhet och berörda myndigheter, och då inte minst med de boende inom gamla vattentornets närområde. Detta med samarbete, samklang och enhet är viktigt för Ronneby Samhällsförening, som ser tornet som en utmärkt symbol för en enad kommun, där samarbete och samklang med allt och alla är viktiga inslag i vardagen.

Några detaljförslag från föreningen på vad som kan inrymmas i det gamla vattentornet:

- Allehanda utställningar av intresse för kommunen och dess utveckling.
- Enkelt matkafé med näring för kropp och själ, inkluderande uteservering under sommaren.
- Foajé, inkluderande kontorslokaler för Ronneby Samhällsförening.
- Harmoni- och mysrum med vidunderlig utsikt, högt upp i tornet.
- Kosmiska rummet, med stjärnkikare och information och kunskap om himlen och jorden.
- Mötes- och konferenslokaler med storslagen utsikt för överblick och vidgade vyer.
- Permanent, integrerad utställning rörande gamla vattentornet och dess historia.

Något som är viktigt, enligt samhällsföreningen, är att både tornet och området omkring görs tillgängligt för besökare. Detta innebär bl a att vattentornet (om möjligt) förses med hiss, att trappan upp till vattentornet görs iordning, att vissa partier av berget omkring förses med stängsel (för säkerheten), att området omkring vattentornet snyggas till och görs trivsamt och bekvämt för besökare, och att det görs möjligt för handikappade, utryckningsfordon, varutransporter och liknande att ta sig fram till vattentornet. Allt detta skall ske på ett sätt som är till gagn för torn och område, och som gillas av de som bor i tornets närområde.

Ombyggnaden av vattentornet vill man ska ske varsamt, så att tornets karaktär bevaras. Man vill också se en ganska öppen planlösning, med lämpligt stort bevarande av tornets ursprungliga innanmäte, så att tornets historia inte går förlorad. Öppna diskussioner och mer detaljerade förslag får komma senare, om och när Ronneby Samhällsförening har köpt tornet.

Mer information om vattentornet, inkl en del bilder, hittar du på Ronneby Samhällsförenings webbsajt, dels i detta inlägg, och dels i denna forumtråd. Där kan man också delta anonymt i en omröstning om Ronneby Samhällsförenings förslag betr gamla vattentornet. Hör gärna av dig med kommentarer, frågor och synpunkter, antingen via kommentarer nedan eller via någon av kontaktvägarna på Ekokurirens kontakt-sida.

Taggar: , , , , , , ,
Kjell Askling

Om Kjell Askling

Visionär, naturälskare och organisatör som står med båda fötterna på jorden, och har lätt för att se helheten och sambanden. Har erfarenhet inom bl a handel, revision, ekonomi, företagsledning, politik, lagerarbete, montering, jordbruk, projektarbete och ekoutveckling.
Prenumerera på kommentarer via RSS-flödet i denna post

En kommentar

  1. Kjell Askling

    Rapartisten Frej Larsson, som vuxit upp i Ronneby, får köpa gamla vattentornet. Det beslutade en enhällig kommunstyrelse i tisdags. Frågan tas slutgiltigt upp vid kommunfullmäktiges möte i december, men i praktiken är det nog redan klart. Vi har därför tagit bort enkäten om gamla vattentornet från detta inlägg. Ronneby Samhällsförening har också avslutat omröstningen om gamla vattentornet med att konstatera att 19 var positiva till förslaget och 6 negativa. 25 röster totalt tyder dock på litet allmänt intresse för gamla vattentornet. Så därför är det väl inte mer än rätt att Ronneby Samhällsförenings förslag inte blir förverkligat.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*