Klimatvarning från Världsbanken

Har Världsbanken anslutit sig till miljövännerna, eller?

Världsbanken gick under veckan ut med en rapport om att temperaturen på jorden kan komma att öka med hela 4 grader, dvs betydligt mer än vad man tidigare förutspått, och varnar samtidigt för att konsekvenserna kan bli katastrofala om ingenting görs. Vad är detta? Har Världsbanken anslutit sig till miljövännerna? Nejdå, lugn bara alla ni med tillit till den etablerade, hierarkiska, pengafixerade ordningen. Världsbanken bryr sig givetvis lika lite om miljön nu som tidigare. Allt är nämligen inte alltid som det vid första anblick ser ut att vara. Denna gamla sanning synes dock, av någon underlig anledning, ha undflytt journalisterna i etablerad svensk media, som ensidigt och utan någon undersökande vilja bara sprider denna domedagsliknande skrämselpropaganda vidare. Ja, vart har den undersökande journalistiken tagit vägen?

Men vad vill då Världsbanken med denna rapport? Jo, man vill primärt givetvis värna om tillväxten och pengasnurren här i världen, precis som man alltid gör och har gjort. Man vill säkert också sätta press på de inblandade i kommande klimatförhandlingar i Qatars huvudstad Doha nu i december, för att få till en förlängning på, och återigen få fart på den lukrativa handeln med utsläppsrätter. Man vill nog också locka/skrämma fler länder till att medverka i detta. Hela 21 av de 50 största ekonomierna står f n nämligen utanför gällande klimatavtal. Bland dessa kan nämnas USA, Ryssland, Kina, Japan och Kanada.

Tveksamt dock om Världsbanken lyckas med sina föresatser. Den kritik som förekommit betr missbruk av utsläppsrätter, och den ganska utbredda misstron till klimatvarningarna, för kanske med sig att många länder hellre väljer andra vägar till fortsatt tillväxt. Dock inte Sverige synes det. Här sväljer och accepterar vi kritiklöst allt som EU rekommenderar. Det är som om larmrapporterna, som visar att det klimatfärgade Kyoto-avtalet i praktiken snarast har ledit till försämringar än till förbättringar, såväl för miljön som för utvecklingsländernas situation, inte har nått fram till maktens boningar i Sverige. Men här misstar jag mig kanske. Vi svenskar tillhör ju numera kapitalismens fronttrupper, beredda att gå i döden för pengarna och tillväxten.

Men, även om Världsbanken inte lyckas i sina föresatser att få till en klimatöverenskommelse, som i vanlig ordning lätt kan missbrukas, till kapitalets och BNP-tillväxtens fromma, så kommer man med all säkerhet ändå att lyckas, på andra sätt. För det första lyckas de troligen med att även i fortsättningen få miljöproblemen reducerade till enbart en temperaturfråga, och därmed göra det tämligen fritt fram för miljöförstörelse i alla andra former. Inget dåligt misslyckande. De kan räkna ut det, dessa ekonomer. I alla fall när det handlar om pengar. Men det stannar inte där. Med detta klimatutspel frigör man sig också från ansvar för pågående och kommande issmältning vid Arktis, den issmältning som kommer att behövas för att kunna utvinna olja och gas i arktis-området. En issmältning som huvudsakligen kanske inte kommer att ha med koldioxid att göra.

Taggar: , , , , , , , ,
Kjell Askling

Om Kjell Askling

Visionär, naturälskare och organisatör som står med båda fötterna på jorden, och har lätt för att se helheten och sambanden. Har erfarenhet inom bl a handel, revision, ekonomi, företagsledning, politik, lagerarbete, montering, jordbruk, projektarbete och ekoutveckling.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*