Norregården, ett av få småbruk

Norregården, ett av få småbruk i bygden som har överlevt.

Vårt första hemmahos-inlägg är mer en presentation än ett hemmahos-reportage. Men, vi får nöja oss med det så länge, och göra ett riktigt hemmahos-reportage vid ett senare tillfälle.

Nils-Börje Nilsson har drivit Norregården, som han tog över efter sina föräldrar, sedan 1975. På gården, som är belägen i Hjälmsa utanför Bräkne-hoby, odlas en mångfald av grönsaker (bl a en hel del rotfrukter),  samt säd (bl a råg) och t ex den mycket goda, lokala Bruna bönan Signe. Odlingen är KRAV-godkänd.

Ett hårt arbete i mångfalden

Mycket manuellt arbete blir det.

På gården finns också en mindre besättning mjölkkor, vilka givetvis står för gödseln till odlingen, och på vintern pockar även skogen på uppmärksamheten. Så här finns att göra, året om. Det är inget latemansgöra precis, att få ett småbruk av gammalt slag att överleva. Det blir inte lättare av att det numera finns så få småbruk, med åtföljande små möjligheter till samarbete och samverkan. I den situationen är det givetvis extra svårt att få till ett rationellt verksamhetsutövande. För att kunna överleva i denna situation behöver Nils-Börje hålla en relativt hög prisnivå på sina produkter. Detta åstadkommer han genom att i stor utsträckning sälja direkt till kund, utan mellanhänder. Något som i sig givetvis kräver en hel del ytterligare arbete, men givetvis också ger trivsamma kontakter med kunderna. En social bonus mitt i det hårda arbetet.

Ny vår för “småbrukandet”?

Vi hos Ekokuriren ser gärna att det blir en ökning av “småbrukandet” i denna för småbruk så lämpliga bygd, men givetvis med samarbete och samverkan. För här finns mycket att göra, och stora möjligheter att få till en hälsobringande och väl fungerande lokal självförsörjning. Det går om vi bara organiserar och sköter det hela på ett sätt som fungerar. Hur detta kan gå till får vi återkomma till senare.

Kommentar: Bilderna ovan är “lånade” från ett reportage publicerat på webbsajten för Bräknebygden. En sajt som är väl värd ett besök, precis som hela Bräknebygden för den delen.

Taggar: , , , , ,
Kjell Askling

Om Kjell Askling

Visionär, naturälskare och organisatör som står med båda fötterna på jorden, och har lätt för att se helheten och sambanden. Har erfarenhet inom bl a handel, revision, ekonomi, företagsledning, politik, lagerarbete, montering, jordbruk, projektarbete och ekoutveckling.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*